Welke bloemen kies je voor welk moment? 

Het krijgen en schenken van bloemen is een mooi gebaar. Iedereen weet dat een bloem een bepaalde betekenis met zich meedragen, zoals bijvoorbeeld de rode roos. Maar er zijn veel meer soorten dan een rode roos, want kijk eens naar een mooi samengesteld boeket. Hoe kies je voor welk moment de juiste bloem in een boeket? 

Bloemen voor een huwelijksfeest kunnen variëren 

Eigenlijk is er geen vaste bloem die bij een huwelijksfeest gegeven worden. Je kunt voor zekerheid gaan en informeren naar de lievelingskleur en -bloemen van de bruid. Zo kun je indruk maken met een mooi boeket en niet per ongeluk de verkeerde keuze te maken. Als je geen informatie van de bruid krijgt kun je altijd voor een witte bloemen gaan als veilige optie. Die past binnen elk interieur en zeker bij een huwelijk. 

Kies voor een verjaardag de lievelingsbloem van de jarige

De keuze voor een verjaardag is lastig en er is geen standaard protocol om te volgen. Daarom kun je het beste vragen wat de lievelingsbloemen en –kleur van de jarige zijn. Je zou ook in de loop van het jaar kunnen kijken welke regelmatig terugkomen en hier een boeket van laten samenstellen. Zie je vaak pasteltinten of meer zomerbloemen met veel kleuren? Wordt er veel groen gebruikt in de boeketten of is het juist minimalistisch? Als je in de loop van het jaar oplet kun je zo eenvoudig een keuze maken als het de tijd is om de verjaring te vieren. 

De enige uitzondering is dat rode rozen vaak worden beschouwd als een bloem in naam van liefde. Deze aan een jarige geven is eigenlijk alleen toegestaan als het om je partner gaat die jarig is. 

Keuze voor losse bloemen, rouwstuk of een rouwboeket

Een uitvaart is een bijzondere situatie waarbij er sprake is van rouw en verdriet. Het is gebruikelijk dat je een bloemstuk meeneemt naar de uitvaart en ook nog een bloemstuk naar de direct nabestaanden stuurt. De grote rouwstukken zijn vaak gereserveerd voor de direct nabestaanden en worden op de kist geplaatst. De bloemstukken van anderen worden vaak naast de kist geplaatst en dit kan zowel een losse bloem zijn als een bloemstuk. 

Wat betekenen de kleuren van een bloem? 

Er zijn meer betekenissen dan je zou denken als je het hebt over de kleur van een bloem. Niet alleen de bloem zelf heeft namelijk betekenis, de combinatie ervan verteld een verhaal. Hieronder een lijstje met inspiratie voor wat de kleuren je je vertellen. 

Als je voor wit gaat dan vertel je een verhaal van eenvoud, maagdelijkheid en reinheid. Terwijl rood juist staat voor hartstocht en liefde. De kleur geel staat voor kracht en energie, waarbij oranje staat voor optimisme, plezier en rijkdom. Blauw staat voor spiritualiteit en trouw en purper voor sensualiteit en decadentie. 

Je kunt dus met bloemen een heel verhaal vertellen op basis van de combinatie van kleur en type bloem. Laat jouw liefde spreken met een rode roos of jouw gelukwens aan de jarige job met zijn lievelingsbloemen.