Wat is vca en waarvoor kun je het gebruiken?

wat is vca

Wanneer je werkt in loondienst voor een aannemer, op een bouwterrein of in de elektrotechniek, dan wordt er nog wel eens gevraagd naar een vca diploma. Dit zou je dan moeten hebben of halen op kosten van de baas om je werk uit te voeren. Maar wat is een  vca eigenlijk? En hoe kun je zo’n diploma halen?

wat is vca

Wat is de vca

Vca staat voor Veiligheid, gezondheid en milieu checklist aannemers. De afkorting is uitgebreid want vroeger stond de v alleen voor veiligheid. Nu dus voor drie pijlers binnen het diploma. Het wordt checklist aannemers genoemd omdat het ooit in het leven is geroepen voor aannemers maar dat is al lang niet meer aan de orde. Inmiddels zijn er veel meer sectoren waar men vraagt om dit certificaat. Je toont hiermee aan dat je veilig kan werken, dat je de gezondheid van jou en je collega’s hierin in acht neemt en dat je handelt in het voordeel van het milieu.

Je diploma halen

Een vca diploma halen is iets dat je op verschillende manieren kunt doen. Je kunt bijvoorbeeld ervoor kiezen om dit online te doen maar er zijn ook klassikale cursussen. Dat laatste is met name handig wanneer een groot deel van het bedrijf dit diploma dient te halen.