Berber tapijt – zacht en stevig als schapenvacht
Tijdloos, dat is een echt berber tapijt, een vloerkleed dat op lange Marokkaanse tradities steunt. De berber geeft je woning een heerlijke warme sfeer, dankzij de wol structuur van het tapijt. Elke originele berber is gemaakt van honderd procent hoogwaardig schapenwol. Je herkent een echte berber ook aan de hoge, doorgeknipte pool. Dat is een van de redenen dat deze tapijten hun warme wollige look krijgen. Ook een kenmerk van de berber is haar oorspronkelijke kleur, het gebroken wit van schapenwol. Vaak heeft een tapijt daarbij meer kleuren; dan zijn ze bewerkt met kleurstoffen. Wat is nu ‘eigen’ aan de berber?
• Van 100 % wol gemaakt
• Structuur is fluffy
• Meestal kwastjes op de uiteindes van het tapijt
• Vaak hoogpolig
• Veelal voorzien van geometrische, los gehouden patronen
• Duurzaam en slijtvast
• Ivoorkleurige ondergrond
Internationale allure
Niet elke berber is gelijk. Je kunt diverse soorten en kwaliteiten onderscheiden. Voor sommige soorten moet je zelf naar Marokko om die te kopen; die zijn voor binnenlands gebruik bedoeld. Wel exportvriendelijk zijn drie soorten berbers die internationaal naam hebben gemaakt:
• Beni Ouarain (ivoorwit font en donkere strepen)
• Beni Mguild (kleurverloop, pastelachtig)
• Azilal (creatief met patronen)
Een berber tapijt is geen kelim of Pers
Als je voor het betere tapijt gaat, dan is de keuze toch vaak tussen een mooie berber, een statig kelim tapijt of een Perzisch tapijt. De weeftechniek laat het verschil tussen een kelim en een berber goed zien. De berber is hoogpolig en geknoopt terwijl een kelim plat geweven wordt. Natuurlijk is er ook een geografisch verschil. Het traditionele Perzische tapijt komt uit Iran, de berber uit noordelijk Afrika. De berber is trouwens beter toepasbaar in interieurinrichtingen dan de kelim. Een leuke berber past snel bij de Scandinavische woonstijl of bij een landelijke inrichting. Vooral als je veel natuurlijke materialen in je woonstijl gebruikt, past een berber er goed bij. Het is dan ook een allemansvriend voor de meeste huisvloeren: knuffelzacht in een kinderkamertje en stijlvol en comfortabel in je woonkamer.
Het berber tapijt schoon houden
Er valt weinig verkeerds te zeggen over een berber tapijt maar als het dan toch moet: de schoonmaak gaat niet al te vlot. Dat komt door het wollige oppervlak. En toch is het raadzaam juist de berber zo nu en dan even te reinigen. Een stofzuiger doet daarbij het meeste werk. Behalve als je iets op het tapijt hebt laten vallen. Zo’n ongelukje dep je het best weg met wat water waaraan een klein beetje azijn is toegevoegd. Ziet je berber er echt smerig uit? Dan is de gang naar een professionele reiniging noodzakelijk.
Voor echt gaan of voor een goede kopie?
Je kunt snel verliefd worden op een berber tapijt. Maar ook net zo snel afhaken want een handgeweven berber gaat vaak van de hand voor 1000 tot ver boven de 1500 euro. Zeker de soorten Beni Ouarain, Azilal of Beni Mguild. Ben je budgetbewust, dan kun je nog kiezen voor een look-a-like, natuurlijk. Dan krijg je wel een tapijt van polyester en niet van schapenwol. Omdat de naam ‘berber’ niet beschermd wordt door een patent, kun je zo ook onvermoed een berber tapijt kopen dat in China is (na)gemaakt.