Agave kweken

Agaves komen oorspronkelijk uit de VS, Mexico en Zuid-Amerika, maar slechts twee van deze soorten vetplanten zijn echt winterhard buiten in het zuiden van het VK of op kustlocaties. De bladeren vormen grote rozetten. Ze zijn dik en leerachtig en bewapend met formidabele stekels en tanden. In Mexico wordt agave verbouwd als bron van hun favoriete drank: tequila. De stengels worden verpulverd en gefermenteerd om dit drankje te maken.

De “Agavae americana” en de veel kleiner groeiende “Agave parryi”

Agave americana kan, als volwassen plant, bloemtakken tot 7,5 meter hoog produceren. De bloemen zijn geelgroen. De bloeiende aren op Agave parryi zijn roomgeel en tot 4,5 meter hoog. Als een plant eenmaal heeft gebloeid, sterft hij normaal gesproken af. Agave produceert ook zuigstelen die gemakkelijk kunnen worden gesneden en kunnen worden verplaatst of gepot. Met zijn blauwgrijze blad bestrooid met een zinkwitte bloei en zijn grote opgaande groeiwijze, is Agave americana een buitengewoon knappe plant die – waar de ruimte het toelaat – vaker moet worden gekweekt. Hoewel er andere Agaves zijn die meer winterhard zijn in het ons klimaat, is Agave americana een onmisbare aanvulling voor iedereen die een droogtebestendige tuin of woestijnachtige aanplant overweegt.

De agave tijdens de winter

Agave americana, is in een groot deel van het land winterhard als het een zeer goed doorlatend substraat en een zonnig aspect krijgt. Als hij jong is, moet hij extra zorg krijgen. Het helpt hem de eerste jaren door hem ofwel in een zeer beschermde positie te houden of idealiter binnenshuis te zetten gedurende de wintermaanden totdat hij een behoorlijke omvang heeft. Als het groot genoeg is, kan het in zijn vaste positie worden geplant of in een terracotta plantenbak worden gepot. Met een relatief kleine wortelstructuur kan het vele seizoenen in zo’n container worden bewaard, waardoor de plant in de zomer op een warme zonnige plaats staat en in de winter meer beschermd.